Altın Boğalar Güçlerini Koruyor: Fiyatı Bu Seviyeleri İtebilirler!

Altın fiyatları Cuma günü yükselişe geçerek ABD’den gelen yumuşak ekonomik verilerin etkisiyle üst üste ikinci haftalık kazancını elde etti. Konut ve istihdam rakamlarını içeren ABD ekonomik verileri yavaşlamaya işaret ediyor. Bu da faiz indirimi umutlarıyla altın fiyatlarını artırıyor. Düşük Hazine getirileri elde tutma maliyetlerini azaltarak altını desteklerken, güçlü dolar talebi kısıtlayarak fiyatları etkiliyor.

Altın üst üste ikinci haftalık kazancına hazırlanıyor

Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere altın fiyatları Cuma günü yükselişe geçti. Böylece parlak metal üst üste ikinci haftalık kazancını elde etmeye hazırlanıyor. ABD ekonomik verilerinin daha yumuşak olması, yatırımcıların bu yılın ilerleyen dönemlerinde faiz oranlarının düşürülmesi konusunda iyimser olmasını sağladı. Altın bu hafta %1’den fazla artarak bir önceki haftaki %1,7’lik kazancına ekledi.

ABD’de son dönemde açıklanan ekonomik veriler potansiyel bir yavaşlamaya işaret ediyor. Perşembe günkü rapor, ilk kez yapılan işsizlik yardımı başvurularının ılımlı bir şekilde düştüğünü, yeni konut inşaatlarının ise önemli ölçüde azaldığını gösterdi. Geçen ay perakende satışların zayıf seyretmesi Eylül ayında faiz indirimi olasılığını masada tutuyor. Düşük faiz oranları genellikle getirisi olmayan külçe altın tutmanın fırsat maliyetini azaltarak altın fiyatlarına destek sağlıyor.

Getirilerin ve doların parlak metal üzerindeki etkisi

ABD Hazine tahvil getirileri, yatırımcıların yavaşlayan bir ekonominin işaretleri için en son ekonomik verileri analiz etmesiyle Cuma günü hafifçe düştü. 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi 2 baz puanlık düşüşle %4,23’e, 2 yıllık Hazine tahvilinin getirisi ise 2 baz puanlık düşüşle %4,709’a geriledi. Yeni işsizlik maaşı başvurusunda bulunan Amerikalıların sayısı 15 Haziran’da sona eren haftada 5.000 azalarak 238.000’e geriledi ve ekonomistlerin tahminlerinin biraz üzerinde gerçekleşti. Konut başlangıçları geçen ay beklenenden daha fazla düşerek %5,5 azaldı ve mevsimsellikten arındırılmış yıllık oran 1,277 milyon adede geriledi.

ABD doları Cuma günü yen karşısında sekiz haftanın en yüksek seviyesine çıktı ve sterlin karşısında beş haftanın zirvesine yakın seyretti. Para birimini altı büyük emsaline karşı ölçen dolar endeksi bir gecede %0,41 yükseldi. Bu artış, İsviçre Ulusal Bankası ve İngiltere Merkez Bankası’ndan gelen güvercin sinyallerin ardından geldi ve sonuncusu Ağustos ayında potansiyel bir faiz indirimine işaret etti. Dolar endeksi haftalık bazda hafif bir kazanç elde ederek kazanç serisini üç haftaya çıkardı. Piyasa analisti James Hyerczyk, doların ve hazine getirilerinin sarı metal üzerindeki etkisini şu şekilde değerlendiriyor:

Düşük Hazine getirileri ve güçlü dolar altın fiyatları üzerinde karışık bir etkiye sahiptir. Düşük getiriler destekleyicidir çünkü altın gibi getirisi olmayan varlıkları elde tutmanın fırsat maliyetini azaltırlar. Tahvil getirileri düştüğünde, altın bir yatırım olarak daha cazip hale gelir. Ancak, altın dolar cinsinden fiyatlandırıldığı için daha güçlü bir dolar kısıtlayıcı olma eğilimindedir. Dolar güçlendikçe, altın yabancı yatırımcılar için daha pahalı hale gelir ve potansiyel olarak talebi azaltır

Piyasa tahmini: Altın boğaları avantajlı

Analist James Hyerczyk, altın piyasasının son durumunu ve teknik resmini değerlendiriyor. Mevcut ekonomik veriler ve eğilimler göz önüne alındığında, altın fiyatlarının kısa vadede yukarı yönlü ivmesini koruması muhtemel. Daha fazla faiz indirimi ve daha düşük Hazine getirisi potansiyeli altın için yükseliş görünümünü destekliyor. Daha güçlü bir dolar bazı ters rüzgarlar yaratabilirken, genel ekonomik ortam külçe için gücün devam ettiğini gösteriyor. Yatırımcılar, Haziran ayına ait imalat ve hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi verilerinin yanı sıra mevcut konut satışları verilerini de yakından takip ederek piyasanın yönünü belirlemeye çalışacak.

Altın fiyatları günlük grafiği

Altındaki yukarı yönlü ivme, piyasa 50 günlük hareketli ortalamanın güçlü tarafına 2.344,26 dolardan geçtiği için artmaya devam edebilir. Bu gösterge yeni destek oldu. En yakın yukarı yönlü hedef, 2.387,79 dolarlık kısa vadeli salınım tepesidir. Bu seviyenin güçlü bir inançla aşılması, 20 Mayıs’taki rekor seviye olan 2.450,13 dolara doğru bir ivmeyi tetikleyebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir