Her gün 9 saatten fazla uyuyorsanız dikkat: Ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir

Sağlıklı Uyku Alışkanlıkları ve Düzenin Önemi

Yetişkinler için ideal uyku süresi günlük 7 ila 9 saat olarak kabul edilir. Ancak, bu sürenin düzenli olarak aşılması, metabolik bozukluklar, uyku apnesi gibi rahatsızlıklar ve zihinsel gerileme riskini artırabilir.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sinem İliaz, uyku eksikliği kadar fazla uyumanın da sağlık açısından riskler taşıdığına dikkat çekti. Fazla uyku, uyku apnesi, hipersomni gibi uyku bozukluklarına ek olarak depresyon, bağışıklık sistemi hastalıkları, hormon dengesizlikleri ve kalp-damar hastalıkları gibi sağlık sorunlarıyla ilişkilidir.

Uykunun vücuttaki çeşitli rahatsızlıklara neden olabileceğini belirten İliaz, Alzheimer, demans, diyabet ve kalp hastalıkları riskini artırabileceğini vurgulayarak sürekli aşırı uyku ihtiyacı hissedenlerin tıbbi destek alması gerektiğini söyledi.

Hafta içi yetersiz uyuyanların hafta sonları fazla uyuyarak dengelemeye çalıştığını belirten İliaz, uzun vadede sağlıklı bir çözüm olmadığını söyledi. Bilimsel çalışmalar, kaybedilen uykunun geri kazanılamayacağını gösteriyor. Uyku düzeni oluşturmanın önemine vurgu yapan İliaz, sağlıklı bir yaşam için düzenli uyku alışkanlığının önemini vurguladı.

İliaz, güne aynı saatte yatıp kalkarak biyolojik ritmi korumanın uyku kalitesini artıracağını belirtirken, egzersiz yapmanın uyku geçiş sürecini iyileştirdiğini ve enerji seviyesini yükselttiğini söyledi. Akşam kafein ve alkol tüketimini sınırlamanın kesintisiz bir uyku süreci sağladığını ifade eden İliaz, stres yönetiminin uyku kalitesini olumlu etkilediğini kaydetti.

Uyku problemi yaşayanlar için profesyonel destek almanın önemini vurgulayan İliaz, sağlıklı bir yaşam için uyku düzeninin kritik bir faktör olduğunu belirtti. Yorgunluk, uyku düzensizliği veya aşırı uyuma ihtiyacı hissedenlerin uzmana başvurması gerektiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Yumurtalık kanseri sinsice ilerliyor! İhmale gelmez 9 önemli belirtisi var

Sinsice ilerlediğinden genellikle tanısı ileri evrede konulan yumurtalık kanserinin görülme sıklığı son yıllarda giderek yaygınlaşıyor. Yumurtalık kanserinin her yaşta görülebildiğini, ancak günümüzde gençlerde de sık rastlandığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör, ihmale gelmez bazı belirtileri sıraladı.

Kanser tedavisinde çığır açan hücreler Türkiye’de üretilecek

İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Liv Hospital Rejeneratif Tıp Kök Hücre Üretim Merkezi Direktörü Prof. Dr. Erdal Karaöz, Türkiye’de kanser

Uzmanından ebeveynlere kritik uyarı: Hayati tehlike yaratabilir!

Astım ve benzeri kronik hastalıklarla mücadele eden çocuklar için ilaçların doğru kullanımı sandığınızdan daha önemli. Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu ve Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, çocuklarda doğru ilaç kullanımının hayat kurtarıcı olduğunu vurguladı.

Kahve içmek, demir ve kalsiyumun bağırsaktaki emilimini engelliyor mu?

Kahve bazı kültürlerde sindirime yardımcı bir içecek olarak görülüyor. Ancak bilimsel araştırmalar yiyeceklerle birlikte içildiğinde kahvenin vücudun besleyici maddeleri sindirmesini zorlaştırdığını gösteriyor.

Aşırı aktif mesane kadınları tehdit ediyor! Ani idrar yapma isteği en tipik belirtisi

“Ani idrarım geldi, yetişemedim”, “Çok sık idrara çıkıyorum, böbreklerim iyi çalışıyor”, “Evden çıkmadan önce mutlaka tuvalete girerim” Günlük hayatımızda yaşadığımız veya çevremizden sıkça duyduğumuz bu yakınmalar, toplumda “aşırı aktif mesane” olarak bilinen mesane hiperaktivitesi hastalığının sinyali olabilir.

3-2-8 egzersizi göbek yağını hızlıca yakıyor

Pilates uzmanı Nonna Glaser mimarı olduğu “3-2-8” antrenman yönteminin göbek yağlarından en hızlı kurtulma yolu olduğunu belirtiyor. Peki, 3-2-8” antrenman yöntemi nasıl çalışıyor?