Kentsel dönüşümde hızlı ve başarılı sonuç almanın yolu doğru sözleşmeden geçiyor

Marmara Denizi’nde Meydana Gelen Deprem İstanbul’da Kentsel Dönüşümü Gündeme Getirdi

Marmara Denizi Silivri açıklarında yaşanan 6,2 büyüklüğündeki deprem, İstanbul’da olası büyük tahribatı tekrar hatırlatırken, riskli binaların yenilenmesi için kentsel dönüşümün önemini vurguladı.

Kentsel dönüşüm sürecinin hukuki yönleri hakkında konuşan Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, ev sahiplerinin bu sürece başlamadan önce belediyeye başvurarak imar durumlarını öğrenmeleri gerektiğini belirtti. Daha sonra, uzmanlarla beraber yeni binanın maliyeti üzerine hesaplamalar yapmaları gerektiğini ifade etti.

“Yarısı Bizden” Kampanyası kapsamında sunulan 100 bin lira kira yardımı, 700 bin lira hibe ve 700 bin lira kredi desteğinin önemini vurgulayan Öngören, sözleşme aşamasında mutlaka uzman avukat eşliğinde yazılı bir inşaat sözleşmesi yapılarak sürecin desteklenmesi gerektiğini açıkladı.

Binadaki arsa paylarının yüzde 51’ini temsil eden daire sahiplerinin anlaşması durumunda dönüşümün gerçekleştirilebileceğini belirten Öngören, hak sahipleri arasında anlaşmayı kabul etmeyenler için uygulanacak süreç hakkında bilgi verdi.

Kentsel dönüşüm sürecinde en sık karşılaşılan sorunlardan birinin çoğunluğu sağlayan maliklerin azınlıktaki kat maliklerine adil olmayan şartlar dayatması olduğunu belirten Öngören, bu durumun mülkiyet hakkı açısından ciddi sorunlar doğurduğuna dikkat çekti.

Arsa payı düzenlemelerinin kentsel dönüşüm sürecinde sıkça dava konusu olduğunu ifade eden Öngören, vatandaşların arsa payı düzeltme davası açma hakkına sahip olduklarının altını çizdi.

Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde ev sahiplerinin, yapılacak sözleşmeleri dikkatlice incelemeleri gerektiğini belirten Öngören, ayrıca müteahhitin gereğini yerine getirmediği durumlarda ek tazminat ödenmesini öngördüğünü belirtti.

Kentsel Dönüşümde Hukuki Destek Almanın Önemi

Avukat Oğuz Yavuz da kentsel dönüşüm sürecinde başarılı bir şekilde ilerlemek için hukuki destek almanın gerekliliğine vurgu yaparak, inşaat sürecinde karşılaşılabilecek sorunlara önlem alacak şekilde sözleşmeler hazırlanması ve uzmanların desteğinin önemini vurguladı.

Yavuz, dönüşüm sonrası konut tesliminde yaşanabilecek gecikmelere karşı teslim sürelerinin net şekilde belirlenmesi gerektiğine dikkat çekerek, arsa sahiplerinin inşaat tamamlanmadan müteahhide tüm alacaklarını vermeme gerekliliğini, aksi takdirde gecikme durumunda dava açılabilmesi gerektiğini ifade etti.

 

Related Posts

New York borsası yükselişle kapandı

ABD’nin tarifeler konusunda partnerleriyle yürüttüğü müzakerelerde beklenen olumlu gelişmeler borsalara yansıdı. New York borsası yükselişle kapandı.

Deprem sonrası şirketlerde yeni dönem: Ofise dönüş mü, uzaktan çalışma mı?

İstanbul’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından birçok şirket çalışma modellerini gözden geçirmeye başladı. Uzaktan çalışmaya geçen firmalar artarken, uzmanlar çalışan güvenliği ve psikolojik destek çağrısında bulunuyor.

S&P Türkiye’nin kredi notunu açıkladı…

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu “BB-” olarak teyit etti.

Örtü altı domateste hasatta sona yaklaşıldı

Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminde önemli bir yere sahip Mersin’de soğuk havalarda alınan tedbirler sayesinde kurtarılan örtü altı domateste hasat sürüyor. Sona yaklaşılan örtü altı üretimin büyük oranda zarar görmeden devam etmesi nedeniyle bahçede domatesin fiyatı 22-25 TL bandında olduğu belirtildi.

Petrolün düşüşü Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarını nasıl etkileyecek?

ABD Başkanı Trump’ın yeni gümrük tarifeleri, küresel ticaret savaşlarının derinleşeceği endişeleriyle petrol fiyatlarını sert bir şekilde düşürdü. Bu durum, enerji ithalatçısı Türkiye gibi ülkeler için enerji maliyetlerinde azalma sağlasa da, doların zayıflaması ve küresel ekonomik yavaşlama gibi faktörler, büyüme beklentilerini olumsuz etkileyebilir.

Maaş 100 milyon zarar 1.5 trilyon

Merkez Bankası 2023 ve 2024’te toplam 1.5 trilyon zarar etti. Merkez’in tepe yöneticilerine zarar edilen iki yılda toplam 100 milyon lira maaş ödendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir