Konya-Karaman Hızlı Tren Hattı 3’üncü yılını kutluyor
Abdulkadir Uraloğlu: Konya-Karaman Hızlı Tren Hattı 3. Yılını Kutluyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Konya-Karaman Hızlı Tren Hattı’nın açılışının 3. yılı dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.
Bakan Uraloğlu, Konya-Karaman Hızlı Tren Hattı’nın 8 Ocak 2022’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla hizmete açıldığını ve o zamandan beri vatandaşlara hızlı, güvenli ve konforlu ulaşım imkanı sunduğunu belirtti. Bugüne kadar 3 milyon 783 bin yolcuya hizmet verdiklerini ifade eden Uraloğlu, Marmara, İç Anadolu ve Akdeniz bölgeleri arasında hızlı tren bağlantısı kurduklarını söyledi.
Karaman-Konya Arası Seyahat Süresi 40 Dakikaya İndi
Bakan Uraloğlu, hattın sağladığı zaman tasarrufuna dikkat çekerek, “Konya-Karaman arasında seyahat süresini 40 dakikaya, Ankara-Karaman arasında 2 saat 40 dakikaya, İstanbul-Karaman arasında ise 6 saate düşürdük.” şeklinde konuştu. Hızlı tren sayesinde Karamanlıların büyük şehirlere kolayca ulaşım sağladığını belirten Uraloğlu, Ankara-Konya-Karaman Hattı’nda 7, İstanbul-Konya-Karaman Hattı’nda ise 15 istasyon bulunduğunu açıkladı.
İstanbul-Karaman Hattına 1 Milyon 569 Bin Yolcu
Bakan Uraloğlu, hat istatistiklerine göre Ankara-Karaman arasında karşılıklı 4, İstanbul-Karaman arasında ise karşılıklı 2 sefer düzenlendiğini belirtti. Hattın ilk etaplarını da değinen Uraloğlu, “Ankara-Konya YHT Hattı’nı 2011’de, İstanbul-Konya YHT Hattı’nı 2014’te hizmete açtık. 2022’de Konya-Karaman Hızlı Tren Hattı’nı tamamlayarak, Ankara-Karaman ve İstanbul-Karaman Hatları’nı kullanıma sunduk. Ankara-Karaman Hattı’nda bugüne kadar 2 milyon 214 bin, İstanbul-Karaman Hattı’nda ise 1 milyon 569 bin yolcu seyahat etti.” dedi.
1 Milyon 457 Ton Yük Taşındı
Bakan Uraloğlu, Konya-Karaman Hızlı Tren Hattı’nın sadece yolcu taşımacılığında değil aynı zamanda yük taşımacılığında da stratejik bir rol oynadığını vurgulayarak, “Hattımız, Konya ve Karaman sanayi bölgelerini, limanlara ve lojistik merkezlere bağlayarak ihracat ve ticaret hacmini artırıyor. Konya-Karaman hattında hızlı ve güvenilir yük taşımacılığıyla lojistik sektörüne önemli katkılar sağladık. Hattın kullanılmadığı zamanlarda yapılan yük taşımacılığında bugüne kadar 3 bin 200 trenle 1 milyon 457 bin ton yük taşıdık.” şeklinde konuştu.
Karaman-Ulukışla-Mersin-Adana-Gaziantep Hattıyla Kesintisiz Ulaşım
Gelecek hedeflerine de değinen Uraloğlu, 2053’te demiryolu hat uzunluğunu 28 bin 600 kilometreye çıkarmayı planladıklarını belirterek, “Karaman’dan güney illerimize doğru genişlettiğimiz ağ, Karaman-Ulukışla-Mersin-Adana-Gaziantep Hattı’yla kesintisiz ulaşımı sağlayacak.” şeklinde konuştu.